Sisältö

MS-tauti – Milloin yhteyttä hoitohenkilökuntaan?

Milloin yhteyttä hoitohenkilöstöön?

Milloin yhteyttä hoitohenkilöstöön.jpg

Jos MS-tautiin liittyvät oireet rajoittavat arkea kannattaa kääntyä lääkärin, MS-hoitajan tai fysioterapeutin puoleen.

Milloin yhteyttä hoitohenkilöstöön?

Jos MS-tautiin liittyvät oireet rajoittavat arkea kannattaa kääntyä lääkärin, MS-hoitajan tai fysioterapeutin, psykologin tai muun ammattilaisen puoleen. He voivat ehdottaa toimenpiteitä, jotka mahdollistavat aktiivisen elämän säilyttämisen tai kohentamisen. Mitä aiemmin ongelmat ottaa esiin, sitä vähemmän ne ehtivät heikentää elämänlaatua.

MS-tauti vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Kun kerrot lääkärille, sairaanhoitajalle tai fysioterapeutille oireistasi ja tuntemuksistasi ja niiden vaikutuksesta arkielämääsi, heidän on helpompi suositella juuri sinulle sopivia toimenpiteitä.

Lääkärikäynteihin kannattaa valmistautua etukäteen. Silloin on helpompi muistaa, mistä kaikesta haluaa puhua, etenkin jos käyntiväli on pitkä. Käyntiä kannattaa ajatella hyvänä mahdollisuutena saada ammattilaisen apua ja neuvoja, joista voi olla todellista hyötyä elämänlaadun säilyttämisessä.

Kirjoita ongelmat ja kysymykset luettelomuotoon tärkeysjärjestyksessä. Älä arastele kertoa asioistasi ja asettaa vaatimuksia. Ota esiin sinulle tärkeät asiat – hyvinvointisi takia on tärkeä kertoa myös mahdollisista sukupuolielämän ongelmista, kognitiivisista häiriöistä, rakon tai suolen toimintahäiriöistä tai masentuneisuudesta.

Vaikka olisit jo kertonut oireista tai haittavaikutuksista aiemmilla käynneillä, lääkärisi on tärkeää tietää, onko sinulla yhä näitä ongelmia ja kuinka vaikeita ne ovat. Näin lääkäri saa käsityksen siitä, miten MS-tauti vaikuttaa sinuun.

Jos oireesi ilmestyvät äkillisesti tai aiheuttavat suuria vaikeuksia, älä odota seuraavaan käyntiin asti vaan soita hoitopaikkaasi heti.

Tarkkaile mahdollisia muutoksia

Liikuntakyvyn ja muiden MS-tautiin liittyvien asioiden säännöllinen seuranta on tärkeää. Seuranta antaa sinulle ja hoitohenkilökunnalle tietoa vointisi pitkäaikaisesta kehityksestä.

Muutos voi tapahtua joskus niin hitaasti, ettei potilas tai hoitohenkilökunta huomaa sitä. Päiväkirjamerkintöjä voi suositella voinnin ja suorituskyvyn seurantaan. Päiväkirjaan kannattaa merkitä muutkin oireet ja tuntemukset. Voit myös pyytää läheisiäsi kertomaan, jos he huomaavat muutoksia – kaikkia asioita ei välttämättä huomaa itse.


Seuraavassa on vinkkejä muistamisen tueksi keskusteluihin lääkärin, sairaanhoitajan tai fysioterapeutin kanssa:

• Merkitse päiväkirjaasi (tai kalenteriisi) kaikki mieleesi tulevat kysymykset tai keskusteluaiheet seuraavaa käyntiä varten.
• Tarkkaile, kuluuko joihinkin askareisiin enemmän aikaa kuin ennen.
• Pyydä tarvittaessa käynnille mukaan joku läheisistäsi, joka voi auttaa kuvailemaan oireitasi.
• Kysy lääkäriltä tai sairaanhoitajalta, tarvitsetko fysioterapeutin apua.

 

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 16 Ei 1