Sisältö

MS-tauti ja liikuntakyvyn hoito

Liikuntakyvyn hoito

Liikuntakyvyn hoito.jpg

Yksi MS-taudin rajoittavimmista oireista on heikentynyt liikuntakyky. Liikuntakykyyn liittyviä ongelmia saattaa esiintyä milloin tahansa sairauden aikana, ja ne vaikuttavat monin tavoin päivittäiseen elämään.

Liikuntakyvyn hoito

Yksi MS-taudin rajoittavimmista oireista on heikentynyt liikuntakyky, joka koskee kahta kolmasosaa kaikista MS-potilaista. Liikuntakykyyn liittyviä ongelmia saattaa esiintyä milloin tahansa sairauden aikana, ja ne vaikuttavat monin tavoin päivittäiseen elämään.

Hyvä fyysinen kunto parantaa kokonaisvointia ja toisaalta liikunnan vähäisyys johtaa voinnin heikkenemiseen. Hyvä yleiskunto auttaa välttämään tulehdussairauksia sekä kohottaa elämänlaatua; se auttaa nukkumaan paremmin, nostaa kipukynnystä ja parantaa fyysistä ja psyykkistä jaksamista. On hyvä muistaa, että yksi sairaus ei tee immuuniksi muille sairauksille. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia voidaan ehkäistä liikunnan avulla.

Sairastumisen jälkeen omaehtoisen liikunnan aloittaminen tai jatkaminen on sairastuneelle tärkeää. Fysioterapia tai muu kuntoutus ei vähennä liikunnan tärkeyttä, sillä liikunta tukee myös kuntoutusta. Neurologinen sairaus ei estä liikkumista, mutta liikuntaharrastus tulee mukauttaa sairauden tuomiin rajoituksiin ja muutoksiin.

Neuroliiton liikuntapalveluista vastaava erikoissuunnittelija neuvoo tarvittaessa sopivan liikuntaharrastuksen ja -paikan löytämisessä. Neuvontapalvelut on tarkoitettu MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville sekä heidän läheisilleen. Neuvontaa, joka on asiakkaalle maksutonta, annetaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostitse. Joissain kunnissa on liikuntaneuvontapisteitä, joista saa tietoa mm. liikuntapaikoista, -ryhmistä, liikunnan apuvälineistä ja mahdollisista alennuksiin oikeuttavista korteista (esim. uimahalli- ja kuntosalikortit).

 

Lähde: Anders Romberg, 2005. MS ja liikunta. 1. painos. 151 s. Edita, Helsinki.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 25 Ei 0