Sisältö

MS-tauti ja ravinto

Ravinto

hyvinvointi_kehon-hyvinvointi-1-4.jpg

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan, pitää yllä vastustuskykyä ja tukee painonhallintaa. MS-taudin kohdalla terveelliset ruokatottumukset tukevat sairauden kanssa selviytymistä.

Ravinto

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan, pitää yllä vastustuskykyä ja tukee painonhallintaa. MS-taudin kohdalla terveelliset ruokatottumukset tukevat sairauden kanssa selviytymistä ja ehkäisevät fyysisen aktiivisuuden vähenemisen mukanaan tuomia sairauksia, kuten aikuistyypin diabetesta.

Yleiset ravitsemussuositukset sopivat ohjeeksi myös MS-tautia sairastavalle, sillä suositusten painopisteet ovat juuri niillä alueilla, joista MS-taudin hoidossa on todettu olevan hyötyä: hyvä rasvan laatu, runsas kasvisten käyttö ja riittävä D-vitamiinin saanti. MS-uupumisen kanssa pärjää parhaiten, kun jakaa ruokailun useampaan, sopivankokoiseen ateriaan ja välipalaan sekä muistaa juoda riittävästi.  D-vitamiinilla on tutkimuksissa osoitettu olevan MS-taudilta suojaava vaikutus. D-vitamiinilisä on tarpeen varsinkin silloin, jos oleilee paljon sisätiloissa eikä ruokavalio sisällä kalaa tai muita D-vitamiinin lähteitä. Suositus MS-tautia sairastaville on, että D-vitamiinilisää käytettäisiin pimeään talviaikaan ja tarvittaessa ympäri vuoden.

Kovan eläinrasvan ja kovetetun kasvirasvan välttäminen sekä riittävän runsas ja monipuolinen pehmeän kasvirasvan ja rasvaisen kalan käyttö ylläpitävät rasvan laatua suositusten mukaisena. Kasvikunnan tuotteita ja täysjyväviljaa on hyvä suosia jokaisella aterialla. Runsasta ja säännöllistä alkoholijuomien käyttöä kannattaa välttää.

Painon nousu ja lasku, suolentoiminnan hidastuminen, osteoporoosi ja nielemisvaikeudet ovat yleisiä varsinkin MS-tautia jo pitkään sairastaneilla. Päivittäisellä ruoalla on merkitystä myös näiden oireiden hoidossa.

 

Lähteet:
Neuroliitto, 2012. MS ja ravinto. 2. painos. 27 s. Vammalan kirjapaino Oy.
Neuroliitto, 2014. MS-tauti. 4. painos. 32 s. Vammalan kirjapaino Oy.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 20 Ei 0