Sisältö

MS-tauti - Miten kertoa ja kenelle

Miten kertoa ja kenelle?

mina-ja-ms_ala-jaa-yksin-sairauden-kanssa-3-4.jpg

MS-diagnoosista voi kertoa ihmisille omaan tahtiin. MS-taudista on hyvä kertoa lähipiirille ja työterveyshuollolle.

Miten kertoa ja kenelle?

On tärkeää olla lähipiirille alusta asti avoin ja rehellinen MS-taudin vaiheista sekä tuntemuksista, joita kokee. Sairastumisesta on tärkeää kertoa myös lapsille. Tärkeiden asioiden salassa pitäminen on raskasta itselle ja voi saada lapset tuntemaan itsensä petetyksi, kun totuus tulee esiin.

Lapset välttelevät usein kysymysten esittämistä, jotta eivät aiheuttaisi tarpeetonta hämmennystä. Lapsia tuleekin kannustaa kysymään heitä mietityttäviä asioita. Monet MS-potilaiden lapset ovat esimerkiksi huolissaan siitä, saavatko he myös sairauden tai kuolevatko vanhemmat. MS-tautiin kuolemisen tai taudin periytymisen riski on kuitenkin hyvin pieni.

Kaikenlainen syrjintä sairauden perusteella on laissa kiellettyä. Vakituisessa työssä olevalla on turvallinen tilanne kertoa sairaudesta, koska sairauden vuoksi ei voida irtisanoa. Määräaikaisuuksia tekevän kannattaa harkita kertomista, jos sairaus ei vaikuta työkykyyn. Lääkäriltä voi kysyä neuvoa, kuinka toimia erilaisissa työhön ja toimintakykyyn liittyvissä kysymyksissä. Sairaaloissa on toimintaterapeutteja, jotka voivat olla apuna keskusteluissa työnantajan kanssa. Myös Neuroliiton työllisyyspalveluissa on henkilö, joka voi osallistua neuvotteluihin. Työterveyshuollon on hyvä tietää sairastumisesta alusta alkaen, jotta työkykyä voidaan tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Sairastumisesta voi kertoa työkavereille silloin, kun kokee sen itselle helpoimmaksi.
Heti diagnoosin saamisen jälkeen aiheesta puhuminen voi tuntua vaikealta, joten kannattaa odottaa niin kauan, että on kyllin vahva puhumaan aiheesta rennosti.

MS-taudista kertomisen ystäville voi tehdä omassa tahdissaan. Toiset haluavat sulatella ensin itse diagnoosia, mutta joskus ystävät ovat suuressa roolissa tukemassa heti diagnoosin jälkeen. Tieto MS-taudista tulee ystäville todennäköisesti yllätyksenä, joten sairastunut voi joutua itse lohduttamaan ja tukemaan muita.

 

Lähde: Neuroliitto, 2014. Työelämän taitekohdissa. 1. painos. 39 s. Vammalan kirjapaino Oy.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 24 Ei 1