Sisältö

MS-tautia sairastava – opi pyytämään apua

Opi pyytämään apua

Opi pyytämään apua 2.jpg

MS-tauti voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, mutta niihin on saatavilla apua ja tukea. Lue lisää miten ja mistä.

Opi pyytämään apua

Arkisen avun pyytäminen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta saat arkesi sujumaan huomattavasti paremmin, kun osaat pyytää tarvittaessa apua läheisiltäsi ja ammattilaisilta. Avun pyytämistä ei kannata hävetä tai vältellä. Kun apua saa arkisissa asioissa ja toiminnoissa, säästyy aikaa ja energiaa sosiaalisen elämän ylläpitämiselle, harrastuksille ja muille ”elämän mukaville asioille”.

Muista, että tärkeintä on osata pyytää ja vaatia apua itselleen. Sinun ei tarvitse, eikä myöskään kuulu selviytyä yksin!

Apua hoitotiimiltä

MS-taudin parissa työskentelee monia asiantuntijoita ja ammattilaisia, jotka ovat olemassa sinua varten ja joilta voit pyytää apua. MS-tautia sairastavan hoitotiimiin kuuluvat neurologi ja MS-hoitaja sekä tarpeen mukaan myös mm. fysioterapeutti, neuropsykologi, sosiaalihoitaja, seksologi ja kuntoutusohjaaja. Keskusteluapua voi saada myös psykologilta tai psykiatriselta sairaanhoitajalta.

Henkilökohtainen apu

Toimintakyvyn vajavuudet voivat rajoittaa itsenäistä selviytymistä ja aiheuttaa avun tarvetta. Mikäli MS-tauti rajoittaa elämää, kannattaa selvittää onko sinulla mahdollisuus saada henkilökohtaista apua. Lisätietoa saat Neuroliitosta tai omalta MS-hoitajaltasi.

Apuvälineet

Erilaiset apuvälineet voivat myös helpottaa arkeasi. Ota yhteyttä Neuroliittoon tai omaan MS-hoitajaasi mikäli haluat tietää kuinka erilaisilla apuvälineillä voi vaikuttaa juuri sinun arkesi sujumiseen.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 29 Ei 5