Sisältö

Elämä MS-taudin kanssa

Elämä MS-taudin kanssa

min-3-1.jpg

MS-diagnoosin saanut ei jää yksin sairautensa kanssa. Tukea saa läheisiltä ja tautiin perehtyneiltä ammattilaisilta. Hyvinvointiin voi vaikuttaa itse.

Elämä MS-taudin kanssa

Tieto MS-tautiin sairastumisesta on pysäyttävä uutinen. Jälkeenpäin tulet todennäköisesti pitämään päivää yhtenä elämäsi käännekohdista. Et kuitenkaan ole yksin diagnoosisi kanssa. Muitakin sairastuneita on ja saat tukea sekä läheisiltäsi että tautiin perehtyneiltä ammattilaisilta.

MS-tauti puhkeaa yleensä juuri siinä iässä, jossa ihminen suunnittelee tulevaisuuttaan ja elää kiireisintä aikaa. Mietit varmasti, mitä elämällesi nyt tapahtuu. Miltä tulevaisuutesi näyttää, ja joudutko luopumaan suunnitelmistasi ja haaveistasi?

Tilanne herättää ymmärrettävää ja luonnollista epävarmuutta. Elämäsi ei kuitenkaan pääty, eikä sen suunnankaan tarvitse vaihtua. Monet sairastuneet ovat kertoneet, että heidän mielikuvansa taudista oli pelottavampi kuin millaiseksi MS-arki on oman kokemuksen myötä osoittautunut.

Diagnoosin hyväksyminen voi kuitenkin viedä aikaa. Vähitellen opit elämään kroonisen taudin kanssa, hyväksyt elämäsi muutokset ja löydät mieleesi uuden tasapainon. Yhtenä päivänä huomaat, että MS-tauti on vain osa arkeasi, aivan kuten moni muukin yksityiskohta. Taudin ei tarvitse määrätä koko elämäsi tahtia. Omalla aktiivisuudella ja itsestäsi huolehtimalla voit vaikuttaa hyvinvointiisi jatkossakin.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 37 Ei 16