Sisältö

MS-taudin ei tarvitse määrittää elämääsi

Minä ≠ MS-tauti

Minä en ole MS 2.jpg

MS-tauti ei määrittele sinua ihmisenä, eikä se määritä elämäsi suuntaa. Diagnoosista huolimatta voit jatkaa elämääsi ja sinulle tärkeiden asioiden tekemistä.

Minä ≠ MS-tauti

MS-diagnoosi on luonnollisesti pysäyttävä uutinen. Toiset kokevat tiedon sokkina ja toisille tieto taas voi olla helpottava selitys oireille. Sokkireaktion jälkeen on hyvä saada perustietoa sairaudesta sekä mahdollisista tukitoimista ja palveluista.

Monet juuri diagnoosin saaneet MS-potilaat etsivät tietoa internetistä ja keskustelemalla MS-taudin kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Kannattaa myös ottaa selvää erilaisista sopeutumisvalmennuskursseista ja Kelan järjestämistä avokuntoutuskursseista.

Muista myös, että MS-tauti ei määrittele sinua ihmisenä ja että se ei määritä elämäsi suuntaa. Diagnoosista huolimatta voit jatkaa elämääsi ja sinulle tärkeiden asioiden tekemistä. Joskus MS-taudin vuoksi voi joutua tekemään joitain mukautuksia mm. harrastuksiin, mutta pidä mielessäsi, että tärkeintä on pysyä liikkeessä ja säilyttää elämänilo, ei suinkaan suoriutua asioista juuri samalla tavoin kuin ennenkin. Luopuminen voi olla raskasta, mutta joskus yhden oven sulkeutuminen tarkoittaa toisen avautumista.

Jos sopeutuminen sairauteen on vaikeaa ja elämänilo tuntuu kadonneen, on syytä hakea keskusteluapua, vertaistukea ja muiden asiantuntijoiden tukea siihen, että elämän saa jatkumaan mahdollisimman ennallaan. Näistä saat lisätietoa mm. Neuroliitolta. Yleensä asiat alkavat kuitenkin vähitellen selvitä ja arki sujua, kun saa apua ja tukea asiantuntijoilta ja muilta samassa tilanteessa eläviltä.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 30 Ei 3