Sisältö

MS-tauti ja matkustaminen

Matkustaminen

mina-ja-ms_ms-tauti-arjessa-3-5.jpg

MS-tauti ei estä matkustelua, mutta jotkut MS-tautia sairastavat ovat herkkiä lämmölle. Lue lisää vinkeistä, jotka auttavat matkaan valmistautumista.

Matkustaminen

Matkustelua ei tarvitse lopettaa MS-taudin vuoksi. Ennen matkalle lähtöä on hyvä kuitenkin tarkastaa, onko Suomella hoitosopimus kohdemaan kanssa. Jos sellaista ei ole, kannattaa ottaa matkavakuutus. Lääkkeiden lisäksi ulkomaan matkoille kannattaa ottaa mukaan kopiot lääkemääräyksistä ja selvittää esimerkiksi lentoyhtiöltä heidän ohjeistuksensa lääkkeiden kuljettamiseen liittyen.

Kun suunnittelee matkaa lämpimiin maihin, on hyvä pitää mielessä, että jotkut MS-tautia sairastavat ovat herkkiä lämmölle. Lämmössä fyysinen jaksamiskyky voi heikentyä. Koska infektiot lisäävät pahenemisvaiheen riskiä, on tärkeää huolehtia rokotesuojasta sekä kotimaassa että ulkomailla. Kausi-influessarokotuksia suositellaan otettavaksi. MS-tautia sairastava voi tarvittaessa ottaa myös malarian estoon tarkoitetut lääkkeet.

Lisätietoa matkustamiseen liittyen saa Neuroliitolta.

Vinkkejä matkoille:

  • Käytä tarvittaessa kävelyapuvälineitä, jotta jaksat tehdä sinulle tärkeitä asioita. Lähde rohkeasti ravintolaan syömään tai ostoksille.
  • Jos vierailet hotellissa tai muussa matkakohteessa ensimmäistä kertaa, ota selvää paikan olosuhteista ennen lähtöä. Kartoista voi olla apua matkan suunnittelussa. Selvitä, onko kohteessa hissiä, portaita, rullaportaita tai kulkemista helpottavia luiskia.
  • Vaihto automaattivaihteiseen autoon voi auttaa autoilevaa MS-potilasta jatkamaan autoilua ja säilyttämään liikkumisvapautensa, vaikka jalat heikkenisivätkin.
  • Lento- tai junamatkalle lähtevän MS-potilaan on tärkeää suunnitella matka huolellisesti etukäteen: Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa mahdollisiin vaihtoihin. Selvitä, onko reitillä hissejä tai luiskia.

 

Lähde: Neuroliitto, 2014. MS-tauti. 4. painos. 32 s. Vammalan kirjapaino Oy.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 24 Ei 3