Sisältö

MS-tauti – lasten saaminen ja raskaus

Lasten saaminen ja raskaus

mina-ja-ms_ms-tauti-ja-perhe-3-7.jpg

MS-tauti ei vaikuta naisten tai miesten hedelmällisyyteen ja monilla MS-tautia sairastavilla on lapsia. Lue täältä mitä tulee ottaa huomioon lastenhankintaa suunnitellessa.

Lasten saaminen ja raskaus

MS-tauti ei vaikuttane naisen hedelmällisyyteen. Raskauden alkamista voivat kuitenkin häiritä toimintakyvyn heikkenemiseen liittyvät vaikeudet, kuten erektiohäiriöt.

MS-tauti ei yleensä vaikuta haitallisesti raskauden kulkuun tai kehittyvään sikiöön. Raskaudella voi jopa olla MS-tautia rauhoittava vaikutus ja raskauden loppuvaiheessa pahenemisvaiheet yleensä vähenevät raskautta edeltävään aikaan verrattuna.

Lapsihaaveiden noustessa ajankohtaisiksi kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Synnytyksessä ei yleensä ole eroja MS-tautia sairastavien ja terveiden naisten välillä. MS-tautia sairastavat voivat useimmiten synnyttää normaalisti, eikä komplikaatioriski ole suurempi kuin muilla.

Pahenemisvaiheen riski suurenee

Synnytyksen jälkeen MS-taudin pahenemisvaiheen riski on tavallista suurempi sekä raskausaikaan että sitä edeltäneeseen aikaan verrattuna. Näin ollen on syytä miettiä etukäteen, miten arjesta selviää pikkuvauvan kanssa, jos pahenemisvaihe iskee.

Jos tuore äiti on sairauslomalla, kumppani voi jäädä vanhempainvapaalle. Muut läheiset, esimerkiksi isovanhemmat tai ystävät, voivat ehkä auttaa ja helpottaa arjen sujumista. Apua voi saada myös kunnalta.

Imetys ei vaikuttane MS-taudin aktiivisuuteen. Monet MS-tautia sairastavat äidit imettävät, mutta uuden tautiaktiivisuuden riski on otettava huomioon. Relapsien estämiseksi lääkityksen varhainen aloittaminen synnytyksen jälkeen voi olla hyödyllistä. Asiasta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

 

Lähteet:
Ruuskanen J. ym. Duodecim 2013: 129: 1457-64.

MS-tauti (online). Käypä hoito –suositus. Suomalaisen lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen neurologinen yhdistys Ry:n asettama työryhmä, Helsinki: suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu 10.9.2015). Saatavilla Internetissä www.kaypahoito.fi

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 10 Ei 1