Sisältö

MS-tauti parisuhteessa

MS-tauti parisuhteessa

MS-tauti parisuhteessa.jpg

Puolison rooli on merkittävä, ja tunteista puhuminen lähentää puolisoiden välejä. Lue, mistä asioista on tärkeä puhua.

MS-tauti parisuhteessa

Puoliso on ehkä mukana vastaanotolla, kun MS-taudin diagnoosin varmistuu. Puolison roolina on silloin tukea ja ottaa vastaa sairauteen liittyviä tietoa, joita juuri diagnoosin saanut ei pysty sillä hetkellä vastaanottamaan.

MS-taudin diagnoosi voi olla uutinen, jota potilas sulattelee pitkään. Prosessiin voi liittyä alkusokki ja sen jälkeen pelkoa, vihaa sekä muita vahvoja tunteita. Ennakoimaton sairaus luo epävarmuutta tulevaisuuteen ja potilas voi tuntea itsensä avuttomaksi. Myös puoliso itse voi olla järkyttynyt tilanteesta, eikä tiedä miten toimisi. Parisuhteen ongelmat eivät kuitenkaan ole väistämättömiä, ja niitä voi ennaltaehkäistä avoimella keskustelulla.

Kun tunteista uskaltaa puhua, epävarmuus vähenee, eikä kumpikaan tunne olevansa niin yksin asioiden kanssa. MS-tauti saattaa jopa lähentää puolisoiden välejä ja auttaa arvostamaan jokapäiväistä elämää entistä enemmän.

Tietyistä asioista on erityisen tärkeää pystyä puhumaan:

  • Sairastuneesta saattaa tuntua siltä, ettei puoliso enää ota häntä todesta. Puoliso yrittää suojata sairastuneen tunteita ja varoo tiettyjä "arkoja" aiheita. Tästä aiheutuvaa ärtymystä pitäisi yrittää välttää ja kaikista asioista pitäisi yrittää puhua avoimesti.
  • Puoliso saattaa edelleen pitää tärkeänä asioita, joita sairastunut ei enää harrasta. Tämä voi herättää puolisossa syyllisyyttä. Sairastunut taas saattaa tuntea itsensä "taakaksi". Eri toimintojen välille pitäisi löytää sellainen tasapaino, jossa toinen vaihtoehto ei sulje toista kokonaan pois tekemisestä.
  • Sairauden eri vaiheissa mieleen voi tulla "kiellettyjä ajatuksia". Sellaisia, kuten "Toivon, etten olisi koskaan tavannut sinua" tai "Haluan eron, silloin olen ainakin vapaa" voi esiintyä kaikilla tällaisessa tilanteessa. Yleensä ne kuitenkin häviävät sitä mukaa kun suhteeseen löytyy uusi tasapaino.

Mikäli MS-tauti aiheuttaa parisuhteeseen ongelmia, joita ei saa omin avuin ratkottua, voi asiat saada ratkaistua ammattilaisten avulla. Niin MS-tautiin sairastunut, kuin hänen puolisonsakin voivat osallistua esimerkiksi sopeutumisvalmennuskursseille. Toisten samassa tilanteissa olevien pariskuntien tapaaminen ja heidän kanssaan keskustelu voi auttaa moneen tilanteeseen.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 31 Ei 6