Sisältö

Mikä on Operaatio MS-Saana?

Suuntana Saana-tunturin huippu

ms-saana-ilman-teksti-ei-retina-keskitetty.jpg

Heinäkuussa 2015 kahdeksan suomalaisen MS-tautipotilaan retkikunta kiipesi Saana-tunturin huipulle. Retkikunta haluaa muistuttaa, että elämässä voi tehdä paljon sairaudesta huolimatta.

Suuntana Saana-tunturin huippu

MS-Saanaksi nimetty operaatio lähti liikkeelle retkikunnan vetäjältä ja projektin isältä Kimmo Mäkirannalta.

– Näin erään MS-potilaan upeita vaelluskuvia Skotlannista ja sain päähäni, että meidän suomalaisten potilaiden pitäisi toteuttaa jotain vastaavaa kotimaassa. Paikaksi valikoitui Saana, sillä yli kilometrin korkeuteen nousevassa tunturissa on juuri sopivasti haastetta, toteaa Kimmo Mäkiranta. Hän sai oman MS-diagnoosinsa 2011.

Retkikunnan jäsenet Mäkiranta kokosi Facebookin eri MS-potilasryhmistä. Yksi mukaanpääsyn kriteereistä oli tulla esille omalla nimellään ja kasvoillaan. Retkeläiset aikovatkin taltioida matkaansa myös sosiaaliseen mediaan. Hanke on herättänyt kiinnostusta mediassa laajemminkin.

– Ensijaisesti haluamme haastaa itsemme, mutta kyllä tässä operaatiossa on kyse myös rohkaisusta. Haluamme muistuttaa, että unelmia voi toteuttaa vakavasta sairaudesta huolimatta. MS-taudin ei tarvitse olla haaveiden loppu, Kimmo sanoo.

Vertaistuki ja positiivinen ajattelu auttavat

Retkikunta haluaa muistuttaa myös vertaistuen tärkeydestä. Jokainen on saanut apua muiden MS-potilaiden kokemuksista. Eräässä retkikunnan valmistelevassa tapaamisessa keskustelu ajautui positiivisuuden käsitteeseen. Retkeläisten mielestä positiivisuus käsitetään turhan kapeasti.

–Totesimme porukalla, että eihän positiivisuus ole sitä, että aina on hauskaa. Se on sitä, että pääsee vaikeidenkin aikojen yli. Siinä taas auttaa esimerkiksi muiden ihmisten kohtaaminen, Mäkiranta kertoo.

Yhteinen tavoite on toiminut retkeläisillä myös hyvänä motivaattorina omaan treenaamiseen.

Huipulla tuuletettiin ja katsottiin tulevaan

Saana-retkikunta lähti liikkeelle Helsingistä 6.7., ja matkalla Kilpisjärvelle pysähdyttiin Jyväskylässä ja Oulussa poimimaan kyytiin eri puolilta Suomea tulevia retkeläisiä. Itse Saanan valloitus alkoi 8.7., ja kotiin palattiin 11.7. Useille retkikuntalaisille edessä oli ensimmäinen matka napapiirin toiselle puolen. Matkaa tukivat Neuroliitto ja Biogen Finland Oy.

Mitä huipulla oli sitten tarkoitus tehdä?

- Tuuletetaan ja ihaillaan Lapin kauneutta. Ehkä jo suunnitellaan, mitä seuraavaksi teemme, Kimmo Mäkiranta visioi.

 

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 35 Ei 0