Sisältö

Tutustu MS-Saana -retkeläisiin

Kahdeksan vaeltajaa valmistautui matkaan

ms-saana-ilman-teksti-ei-retina-keskitetty.jpg

 Tutustu retkikuntaan, joka valmistautui ylittämään itsensä, toteuttamaan haaveensa – ja pitämään hauskaa.

Neljä miestä, neljä naista

Nurmijärveläisen Kimmo Mäkirannan kokoama retkikunta koostui tasapuolisesti miehistä ja naisista. Eri puolilla Suomea asuva kahdeksikko tapaa toisensa vasta retken alkaessa. Osa joukosta on päässyt tutustumaan toisiinsa hieman enemmän yhteisten mediahaastattelujen merkeissä. Yhteisiä suunnitelmia rakennettiin sosiaalisen median välityksellä.  

Keistä retkikunta koostui? Kokosimme tähän pienet tarinat Saanan valloittajista. MS-taudin ohella retkeläisiä yhdistää positiivinen asenne, into toteuttaa haaveitaan ja mennä rohkeasti kohti hurjiltakin tuntuvia haasteita.

- Me ollaan periksiantamattomia tyyppejä, kuvailee ryhmään kuuluva Sami Grönlund.

Kimmo – luontoharrastaja Nurmijärveltä

Kimmo Mäkiranta, 34, on monissa yhteyksissä mainittu operaatio MS-Saanan puuhamiehenä. Kimmon MS-tauti diagnosoitiin vuonna 2011.  Sairauden ollessa toistaiseksi pahimmassa vaiheessa Kimmo pystyi kävelemään kaksi kilometriä tunnissa –  pääsiäisenä 2015 toteutui puolestaan puolimaraton.  Koneistajana työskentelevän miehen suuriin intohimoihin kuuluu luonto ja valokuvaus. Jo kerran Saanalle nousseen Kimmon matkatavaroista löytyi tälläkin kertaa kuvauskalustoa maisemien taltioimiseen.

Sari – prätkämimmi Klaukkalasta

Sari Auvinen, 49,  sai MS-diagnoosin vuonna 2013. Rahoituspäällikkönä työskentelevällä Sarilla on jo aikuinen tytär ja kaksi koiraa. Iältään joukon seniori ilmoittaa rakkaaksi harrastuksekseen moottoripyöräilyn. Kaksipyöräinen vaihtuu kuitenkin kesällä hetkeksi patikointiin. 

- Hihkuin innosta, kun sain kuulla päässeeni retkiporukkaan mukaan, Sari muistelee.

Sami – salibandyvalmentaja Keravalta

Sami Grönlundin, 42,  MS-tauti diagnosoitiin vuonna 2008.  Sami työskentelee osa-aikaisesti päivätyössään, mutta salibandyn valmentaminen, erityisesti junnutyö, on vienyt miehen mennessään. Salibandyä SM-tasollakin valmentanut Sami luotsaa syksyllä uutta juniorijoukkuetta. Saana-retkelle puhelias ja sosiaalinen mies pakkaa mukaansa tsemppihenkeä.

– MS-tauti on opettanut minulle positiivista elämänasennetta, Sami toteaa.

Sanna – perheenäiti ja opiskelija Vihdistä

Sanna Honkanen, 34, on monessa mukana. Kahden lapsen äiti työskentelee kehitysvammaisten ohjaajana ja ehtii ohessa vielä opiskellakin. MS-diagnoosin Sanna sai vuonna 2012.  Vaellustaustaa Sannalla ei ollut ennestään, mutta hän on sitäkin innokkaammin lähtemässä Saana-haasteseen mukaan.

Kai – vuorten valloittaja Rautajärveltä

Kai Pasin, 34, vaellus- ja kiipeilytausta on puolestaan jo vaikuttava.  Pirkanmaalainen Kai on valloittanut muun muuassa Nepalin Kala Patthar -vuoren (5550 m). Kai sai MS-tautidiagnoosin vuonna 2012 ja on välillä liikkunut keppien varassa. Hän on kuitenkin pystynyt jatkamaan vuorikiipeilyharrastusta. Kokeneen kiipeilijän mukanaolo toi retkikunnalle hyödyllistä käytännön tietotaitoa ja varmuutta.

 

Hanna – opettaja Orimattilasta

Hanna Rantanen, 39, on luokanopettaja ja kahden pojan äiti. Orimattilassa, Päijät-Hämeessä, asuva nainen ehtii töiden ja perhe-elämän ohella harrastaa kuntoilua. MS-diagnoosin Hanna sai vuonna 2009. Hanna kertoo myös hoitavansa eläimiä ja pitävänsä sisustamisesta ja kuorolaulusta. Kajahtiko Saana-tunturin laella Hannan virittelemä yhteislaulu?

Ville – musikaalinen eräilijä Sastamalasta

Ville Inna, 41, kuuluu retkikunnan kokeneimpiin vaeltajiin. Metsurina työskentelevä kahden tytön isä on MS-taudin osalta joukon konkari: hän sai diagnoosin vuonna 1996.  Ville kertoo vaeltaneensa paljon ja valloittaneensa Saanan ja Halti-tunturinkin ensi kertaa jo 1980-luvulla. Eräilyn ja vaeltamisen ohella myös Ville valmentaa ja musisoi: hänen intohimojaan ovat lentopallovalmennus ja kitarat.

Heidi – joukon kuopus Rovaniemeltä

Heidi Korvanen, 32, on joukon nuorin ja pohjoisimmasta sijainnista matkaan lähtenyt retkikuntalainen. Sodankylässä syntynyt, mutta lähes koko ikänsä Etelä-Suomessa asunut Heidi muutti takaisin Lappiin vuonna 2012. Täysipainoisesti työelämässä mukana oleva Heidi sai MS-tautidiagnoosin  vuonna 2006.  Lapin tyttö kertoo myös jo käyneensä tuntureilla, mutta oli innokas nousemaan tänäkin kesänä korkeuksiin hyvässä porukassa.

–  Varmasti tsemppaan myös muita portaita ylös, että yhdessä saavutamme tavoitteemme, kuvaili Heidi.

 

 


Saana-retkikunta lähti omilla busseillaan liikkeelle Helsingistä 6.7. Matkalla Kilpisjärvelle pysähdyttiin Jyväskylässä ja Oulussa poimimaan kyytiin eri puolilta Suomea tulevia retkeläisiä.  Saanalle nouseminen alkoi 8.7. ja kotiin palattiin 11.7.  Matkaa tukivat Neuroliitto ja Biogen Finland Oy.

Oliko tämä sivu hyödyllinen? Kyllä 28 Ei 0