Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan, pitää yllä vastustuskykyä ja tukee painonhallintaa. MS-taudin kohdalla terveelliset ruokatottumukset tukevat sairauden kanssa selviytymistä.
Vaikka MS-tautia parantavaa ruokavaliota ei ole, se ei tarkoita etteikö terveellisiin ruokatottumuksiin kannattaisi kiinnittää huomiota. MS-taudin kohdalla terveelliset ruokatottumukset tukevat sairauden kanssa selviytymistä ja ehkäisevät fyysisen aktiivisuuden vähenemisen mukanaan tuomia sairauksia, kuten aikuistyypin diabetesta. Nykyisen tiedon mukaan suotuisassa ruokavaliossa painottuvat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet ja siinä on vain vähän lihatuotteita ja lisättyjä sokereita.
Katso lyhyet animaatiot tulehdusta ehkäisevästä ruokavaliosta, valmisruoasta ja vinkit vatsan väänteisiin.
Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio on pitkälti perinteinen suosituksen mukainen ruokavalio, mutta tiettyihin yksityiskohtiin on hyvä kiinnittää huomiota. Suuret kerta-annokset tyydyttynyttä rasvaa ja/tai sokeria lisäävät tulehdusta, kun taas kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat hillitsemään tulehdusta. Myös ruokavalion suolapitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ja alkoholia tulee käyttää maltilla. On hyvä muistaa, että ylipaino itsessään lisää kehon tulehdustilaa, sillä rasvakudos erittää erilaisia tulehdussytokiineja eli tulehdusta välittäviä aineita. Painonhallinta on siis myös osa kehon tulehdustilan hallintaa.
Jos valmistat ruuan pitkälti itse, voit helpoimmin vaikuttaa ruuan rasvan laatuun sekä suolan määrään. Mikäli aika ja voimavarat ovat vähissä, kannattaa suosia sydänmerkin omaavia tuotteita ja hyödyntää pakastealtaan kasviksia helpottamaan päivittäistä ruuanvalmistusta.
MS-potilaalle suositeltavia ruoka-aineita... | ... ja vältettäviä ruoka-aineita | |
---|---|---|
Viljatuotteet | Täysjyväiset leivät, pastat sekä riisit (kuitua vähintään 6g / 100g), puurot sekä tuorepuurot | Valkoiset jauhot, leivonnaiset |
Hedelmät ja vihannekset | Värikkäästi vähintään viisi annosta päivässä (eli 3 kourallista vihanneksia, 2 kourallista hedelmiä), osa tuoreena ja osa kypsennettyinä, palkokasveja, yrttejä | Suolakurkut, oliivit ja muut suolaiset säilykevihannekset |
Maitotuotteet | Rasvattomat tai vähärasvaiset maidot, piimät, jogurtit sekä viilit, rahka, raejuusto | Rasvaiset jogurtit (rasvaa yli 3%), kerma, rasvaiset juustot |
Liha ja makkara | Suosi siipikarjaa, vähärasvainen liha (max 10%), osan lihasta voi korvata kasviperäisillä ruoka-aineilla, kuten palkokasveilla ja kasviproteiinilla (Härkis, nyhtökaura, Oumph, tofu) | Punainen liha ja rasvaiset makkarat, broileri nahkoineen, sisäelimet |
Kala | Monipuolisesti vaihdellen eri kalalajeja, osa tuoreena, osa vaikka pakasteena | Runsaasti suolatut kalat |
Rasvat / öljyt | Oliivi- tai rypsiöljy, pehmeät rasiamargariinit | Voi, kovat leivontamargariinit |
Herkut ja välipalat | Pähkinät, auringonkukansiemenet, kuivahedelmät, pähkinä-hedelmäsekoitukset | Valkoinen sokeri, makeutusaineet, makeiset, kakut, suklaa, perunalastut, suolakeksit |
Juomat | Vesi, kivennäisvesi, rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet sekä kohtuudella kahvi ja tee | Mehut sekä virvoitusjuomat, alkoholijuomat |
Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että monet pikaruuan ominaisuudet, kuten suuri suolapitoisuus, saattavat voimistaa tulehdusprosesseja. Pikaruuassa on lisäksi paljon tyydyttynyttä rasvaa, joka voi myös vaikuttaa epäedullisesti MS-tautiin.
MS-taudista kertominen on jokaisen oma päätös. Se voi kuitenkin helpottaa elämää sairauden kanssa.
MS-taudin diagnosointiin ei ole vain yhtä tutkimusta, vaan se on johtopäätös aiemmista tutkimuksista ja oireista.
Hoitoon sitoutuminen tarkoittaa, että noudatat ohjeita, jotka olet saanut hoitohenkilöstöltä.
Biogen-37449 | 12/2020